Kuchnia

Kuchnie Orientu

Pierś z kaczki przepis na soczystą i prostą kaczkę smażoną i pieczoną.

2 piersi z kaczki ze skórą

sól, pieprz

gałązka rozmarynu

szczypta ziół prowansalskich

sok z połowy pomarańczy

odrobina oleju (pół łyżki do smażenia)
pierś z kaczki

pierś z kaczki propozycja podania


Pierś z kaczki przepis przygotowanie:

Piersi umyć i wytrzeć do sucha. Ponacinać skórę nożem (można na skos w kratkę).

Oprószyć kaczkę solidnie solą i pieprzem. W tym czasie włączyć piekarnik na 190 stopni – musi się rozgrzać.

Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju (proponuję użyć patelni ze stali nierdzewnej – od razu w niej można piec danie w piekarniku).

Położyć pierś kaczki na rozgrzaną patelnię skórą do dołu. Smażyć na sporym ogniu około 5 minut – ma mieć złoty kolor. Na patelnię dorzucić gałązkę rozmarynu i oprószyć mięso odrobiną ziół prowansalskich.

Przewrócić pierś na drugą stronę – smażyć około 3 minut – żeby zamknąć mięsu pory. Następnie złapać szczypcami i poprzykładać brzegi kaczki do gorącej patelni – dosłownie na 5 sekund – żeby mięso było ścięte z każdej strony.

Skropić mięso i patelnię sokiem z połowy pomarańczy. Walczyć z nadmiarem pary około 30 sekund (tak będzie strzelać i buchać dymem).

Następnie włożyć kaczkę (najlepiej na tej samej patelni) do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 6 minut. Kaczkę sprawdzamy na dotyk – ma być miękka (może się Wam nawet wydać zbyt miękka – gwarantuję, że gdy chwilę odpocznie na desce będzie idealna).

Kaczkę podawać z sosem żurawinowym, sałatą i ryżem. Doskonała jest też na zimno z odrobiną sosu sojowego. Polecam.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation