Kuchnia

ZUPY

Tom kha gai

Tom kha gai jest jedną z najpopularniejszych zup tajskich. Aromatyczna, lekko słodka, trochę pikantna. Tak pyszna, że przyprawia o zawrót głowy. Zanim pojechałam do Tajlandii, dostałam ten przepis od pewnej przesympatycznej dziennikarki w Paryżu. W ten sposób mój pierwszy kontakt z kuchnią tajską nastąpił w mojej warszawskiej kuchni. Kiedyś większość składników tej zupy przywoziłam z zagranicy. Na szczęście dzisiaj wszystko można kupić w Polsce. Gdy jadam oryginalne dania tajskie, z dumą myślę, że moja tom kha gai nie musi mieć żadnych kompleksów.
100 g grzybów shitake (mun lub pieczarek)
0,5 l wywaru z warzyw
200 g filetów z piersi kurczaka
1 gałązka trawy cytrynowej
4 listki cytrynowe
2 plasterki świeżego kłącza galangi (albo świeżego kłącza imbiru)
0,5 l mleczka kokosowego
2–3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru palmowego lub trzcinowego
1 łyżka sosu rybnego lub ostrygowego
1–2 papryczki chili
kilka posiekanych listków kolendry

Suszone grzyby shitake mocz w wodzie 15–20 minut. Do gotującego się wywaru z warzyw dodaj pokrojone piersi kurczaka, pokrojone w paski grzyby, pokrojoną w ukośne paseczki trawę cytrynową, liście cytrynowe, galangę lub imbir. Gotuj na wolnym ogniu, aż kurczak będzie miękki. Następnie dodaj mleczko kokosowe, cukier, sok z cytryny, sos rybny i rozgniecione chili. Zagotuj. Dopraw, by zupa była jednocześnie kwaśna, słodkawa i pikantna. Posyp kolendrą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation