Kuchnia

ZUPY

Najlepsza zupa krem z marchwi


500 g marchwi
2 ziemniaki
1 cebula
kawłek imbiru (wielkość orzecha włoskiego)
150 ml soku z pomarańczy
500 ml bulionu warzywnego
100 ml slodkiej śmietanki
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki masła
1 łyżka curry
połowa dowolnej bułki z poprzedniego dnia
sól, świeżo zmielony pieprz

Marchew i ziemniaki obrać, umyć, marchew pokroić w większe kawałki a ziemniaki w mniejsze. Obraną cebulę pokroić, imbir obrać i bardzo drobno posiekać. W większym garnku rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego i łyżkę masła, dodać cebulę i zesklić, następnie włożyć marchew, ziemniaki, imbir i curry, krótko podsmażyć po czym wlać bulion warzywny. Garnek przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu do miękości warzyw (około 20 minut).

W międzyczasie pokroić bułkę w kosteczkę. Na patelni rozgrzać pozostały olej i masło i zarumienić kosteczki bułki. Zupę zdjać z ognia, wlać sok z pomarańczy i dokładnie zmiksować blenderem. Dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i ew. curry. Rozlać do miseczek, na środek ułożyć po grzaneczek, udekorować np. śmietanką i bazylią.

http://ginamrozek.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?1140652
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation