Kuchnia

ZUPY

Francuska zupa cebulowa

Tradycyjna francuska zupa cebulowa.Podawana z zapieczoną grzanką z serem z dodatkiem białego wytrawnego wina.Bardzo łatwa i bardzo smaczna.

500 g cebuli
700 ml bulionu
200 ml białego wytrawnego wina
3 łyżki masła
1 łyżka mąki
sól morska,świeżo zmielony pieprz
bagietka, tarty żółty ser
odrobina gałki muszkatałowej

Cebulę obrać i pokroić na cienkie plasterki. W garnku rozgrzać 3 łyżki masła i wrzucić cebulę. Podsmażyć cebulę na złoty kolor, oprószyć mąką, wymieszać, chwilę podrumienić, po czym dodać bulion, wino,sól i pieprz. Gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Połowę zupy zmiksować i rozlać na porcje, na wierzchu położyć jedną bagietkę podsmażoną na patelni z żółtym serem.

Smacznego :)
http://ginamrozek.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?2
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation