Kuchnia

ZUPY

Najlepszy krem z buraczków z krewetkami


1 kg buraczków
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
1 kawałek imbiru (wielkości włoskiego orzecha)
1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (można zasąpić dobrym sokiem z kartonika)
2 łyżki oliwy z oliwy
1 litr bulionu warzywnego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki słodkiej śmietany
sól morska, biały świeżo zmielony pieprz, cukier
kwaśna śmietana



Buraki umyć, pokroić na większe kawałki. Cebulę, czosnek, imbir, obrać drobno posiekać. Oliwę rozgrzać w garnku, dodać cebulę, czosnek, imbir, buraki, sól, pieprz - smażyć 3 minuty. Wlć 1 litr bulionu warzywnego, sok pomarańczowy. Gotować około 20 minut na wolnym ogniu bez przykrycia.

Zupę odstawić z ognia i dokładnie zmiksować. Dodać 2 łyżki słodkiej śmietany, sok z cytryny, cukier do samku.

Podawać w miseczkach. Udekorować kleksem z kwaśnej śmietany i ulubionymi ziołami.


http://ginamrozek.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?2
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation