Kuchnia

Mięso, sałatki i nie tylko

Babka ziemniaczana

Składniki na formę o śr. 24 cm:
1 kg mącznych ziemniaków
1 łyżka masła
1 jajko
100 g wędzonego boczku w plastrach
1 mała cebula, drobno posiekana
1 mały pęczek pietruszki, drobno posiekany
100 g śmietany 12%
100 g goudy, startej na dużych oczkach
sól, świeżo mielony pieprz

Dodatkowo:
śmietana do podania
masło do wysmarowania formy

1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, ugniatamy z łyżką masła na gładkie puree i pozostawiamy do ostygnięcia.W tym czasie mocno rozgrzewamy suchą patelnię i smażymy plastry boczku, aż będą brązowe. Przekładamy na talerz, a następnie szarpiemy na małe kawałeczki. Zmniejszamy ogień i na tłuszczu z boczku smażymy cebulkę, aż się zarumieni. Przekładamy na talerz.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Formę o średnicy 24 cm smarujemy dokładnie masłem. Ziemniaki mieszamy z boczkiem, cebulą i natką pietruszki, doprawiamy pieprzem (ja pominęłam sól, ponieważ boczek i gotowane ziemniaki są słone same w sobie), dodajemy jajko i zagniatamy przez chwilę. Przekładamy do formy, wyrównujemy. Na ziemniaki wykładamy śmietanę, a wierzch posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut (na ostatnie 5 minut włączyłam termoobieg z funkcją grilla, żeby ser ładnie się zarumienił). Wyciągamy i pozostawiamy na 20 minut, aby zapiekanka "odpoczęła".

3. Zapiekankę kroimy na 6 równych części, przekładamy na talerze. Podajemy ze śmietaną. Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation