Kuchnia

ciasta i inne słodkości

Wielkanocna babka piaskowa
Ciasto
150 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
4 jajka
180 g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżka esencji waniliowej
Lukier
100 g cukru pudru
1 białko
1 łyżka soku z pomarańczy
kandyzowana skórka pomarańczowa do ozdoby
WYKONANIE
Całe jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Dosypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Dolewamy roztopione masło i dokładnie mieszamy z masą. Na koniec dodajemy skórkę i esencję waniliową. Formę do babki (u mnie o średnicy 24 cm na górze, 11 cm na dole i wysokości ok. 10 cm) natłuszczamy i posypujemy bułką tartą, przelewamy do niej masło i pieczemy w 180ºC przez około 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w blaszce do momentu, aż prawie wystygnie, dzięki temu nie pokruszy się podczas wyjmowania z formy. Z cukru pudru i odrobiny białka uzyskujemy lukier, dodajemy też dla smaku sok z pomarańczy. Lukier powinien być gęsty. Pokrywamy nim ciasto i ozdabiamy skórką oraz czekoladowymi jajkami. Smacznego :)i
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation