Kuchnia

ciasta i inne słodkości

Mleczna kanapka z ryżem preparowanym w czekoladzie
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki
4 łyżki kakao ciemnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, a następnie wsypujemy partiami cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej piany. Dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy, a potem ostrożnie wsypujemy mąkę, proszek i kakao. Biszkopt pieczemy ok 25 minut w 180 st. C i studzimy.

Masa mleczna:
½ szklanki mleka
¾ szklanki cukru
2 szklanki "pełnego" mleka w proszku
1 kostka masła
Mleko zagotowujemy z cukrem i odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy na puch i dodajemy do niego partiami przegotowane mleko i mleko w proszku.

Warstwa ryżowa:
2 szklanki ryżu preparowanego
1 margaryna
1 szklanka cukru
4 łyżki kakao
4 łyżki mleka

Rozpuszczamy margarynę z cukrem, następnie dodajemy kakao i mleko. Mieszamy by składniki się połączyły i jeszcze chwilę gotujemy. Do gorącej masy wsypujemy ryż preparowany i całość po wymieszaniu odstawiamy do ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation