Kuchnia

ciasta i inne słodkości

Oczy carycy
Składniki:

Ciasto jasne:
6 białek
1 szklanka i 2 łyżki cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju rzepakowego

Ciasto ciemne:
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju rzepakowego

Polewa:
50 ml śmietany kremówki
1 łyżka masła
100 g nutelli

Ponadto:
2 galaretki ( u mnie niebieska i turkusowa )
szklanka ponczu (zaparzona kawa + 30 ml likieru kawowego)
1 opakowanie biszkoptów
masa karpatkowa

Sposób wykonania:
Przygotować ciasto białe : Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Można mikserem na małych obrotach.

Ciasto ciemne : Żółtka i jajka ubić z cukrem do białości. Dodać przesianą mąkę, kakao i pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać.

Dno blachy o wymiarach 35x22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na przemian wylewać ciasto ciemne i jasne. Delikatnie przemieszać widelcem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika (170C) i piec ok. 40 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.

Przygotować napar. Wystudzić.

Według przepisu na opakowaniu przygotować masę karpatkową.

Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody i odstawić do lekkiego stężenia.

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół. Na dolną część ciasta wyłożyć 1/2 część masy. Biszkopty moczyć krótko w ponczu i układać na masie.

tężejącą galaretkę wlewać w wolne miejsca między biszkoptami. Wyłożyć pozostałą część masy.

Całość przykryć drugim kawałkiem ciasta.

Przygotować polewę ( wszystkie składniki podgrzać do połączenia ) i polać nią ciasto. Posypać krokantem.

Odstawić na 2 godziny do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation