Kuchnia

ciasta i inne słodkości

Jabłkowa krówka bez pieczenia
SKŁADNIKI:
(na formę ok 22x33 cm)
herbatniki (na 4 warstwy, u mnie wyszła 1 duża podwójna paczka + kilka ciastek z kolejnej)
1 puszka masy krówkowej (u mnie z Gostynia)
600 ml śmietanki 30%
1 śmietan-fix (można pominąć)
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
4 płaskie łyżeczki żelatyny
50 ml wody
Warstwa jabłkowa:
1 kg jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych)
1/3 szkl wody
1/3 szkl cukru
1 galaretka pomarańczowa

1. Warstwa jabłkowa: jabłka zetrzeć na tartce (na grubych oczkach), przełożyć na patelnię lub do garnka o grubszym dnie, podlać wodą, dodać cukier i gotować na małym ogniu aż się rozpadną. Wyłączyć grzanie, dosypać suchą galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia.
2. Żelatynę zalać zimną wodą (w małym rondelku), odstawić do napęcznienia, a następnie ciągle mieszając podgrzać, aż się rozpuści (nie dopuszczając do zagotowania!).
3. Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec śmietan-fix. 2-3 łyżki ubitej śmietanki wymieszać z przestygniętą żelatyną, dodać do reszty ubitej śmietanki i zmiksować. Dodać cukier i ponownie szybko zmiksować.
4. Połowę ubitej śmietanki odłożyć (będzie na wierzchu ciasta), a do reszty dodać mascarpone i połowę puszki masy krówkowej. Zmiksować tylko do połączenia składników.

Przełożenie (od dołu):
1. Herbatniki
2. Połowa masy krówkowej
3. Herbatniki
4. Połowa jabłek
5. Połowa masy śmietankowo-krówkowej
6. Herbatniki
7. Połowa jabłek
8. Połowa masy śmietankowo-krówkowej
9. Herbatniki
10. Odłożona bita śmietana

Można ozdobić startą czekoladą lub płatkami migdałowymi
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation