Kuchnia

ciasta i inne słodkości

Ciasteczka rafaello

SKŁADNIKI (na około 50 kuleczek):

20 dag masła
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
200 g wiórek kokosowych
170 g herbatników (użyłam petit beurre)
50 sztuk migdałów lub orzechów laskowych

WYKONANIE:

Masło utrzeć na puszystą masę, cały czas ucierając dodać partiami cukier puder i jajka. Na koniec do masy dodać wiórki kokosowe (około 5 łyżek wiórek odsypać) i wymieszać. Powstałą masę włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Herbatniki pokruszyć, dodać do masy i wymieszać. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej włożyć migdał (wcześniej sparzony i obrany ze skórki) orzech laskowy (obrany ze skórki). Każdą kuleczkę obtoczyć w wiórkach kokosowych (wcześniej odsypanych – użyłam więcej). Kuleczki schłodzić i przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation