Kuchnia

kuchnia

Kącik Słodkości: Kuleczki z Ziemniaków i Boczku w Kruchej Panierce z Ciasta Naleśnikowego

Składniki na farsz:
0,5kg ziemniaków obranych i ugotowanych
2 ząbki czosnku posiekanego
2 łyżki drobno posiekanej pietruszki (najlepiej świeża)
50g boczku wędzonego
50g startego sera, najlepiej parmezan
sól i pieprz do smaku

Boczek pokroić drobno i delikatnie podsmażyć. Dodać potem pozostałe składniki. Wszystkie składniki zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa o grubym sicie. Tak przygotowany farsz doprawić solą i pieprzem według uznania.

Składniki na panierkę:
sól, pieprz do smaku
łyżka octu
200g mąki pszennej
1 szklanka wody (250ml)
plus mąka do obsypania kuleczek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia

Z tak przygotowanej masy tworzyć kuleczki, którą każdą obtoczyć w mące a następnie maczać w przygotowanym cieście naleśnikowym.

Smażyć na głębokim tłuszczu w patelni lub w frytkownicy do zarumienienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation