Kuchnia

kuchnia

Domek z piernika: Zapiekanka z kurczaka, szybka


Jeśli macie piersi z kurczaka najlepiej pieczone a znudziły Wam się już trochę, to możecie zrobić chicken pie, ale nie taki, gdzie trzeba zrobić ciasto kruche, a o wiele szybszy. Wystarczy zrobić ciasto a la naleśnikowe z proszkiem do pieczenia, wymieszać z kurczakiem i upiec w piekarniku, najlepiej w patelni, bo wygodnie. Możecie doprawić tymiankiem, rozmarynem, dodać boczek itd. Ja lubię wędzoną paprykę w proszku, smakuje jak skrzyżowanie polskiej wędzonej śliwki z papryką węgierską (można kupić na przykład w Marks&Spencer)


Składniki

1 podwójna pierś kurczaka pieczona lub gotowana, pokrojona
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
150g groszku
sól
pieprz
wędzona papryka w proszku
tymianek lub rozmaryn

Ciasto

250ml mleka
pół szklanki oliwy lub tłuszcz z pieczenia kurczaka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4-5 łyżek mąki
sól
pieprz


Cebulę zeszklić z czosnkiem na oliwie, dodać tymianek lub rozmaryn, sól i pieprz. Następnie dodać paprykę czerwoną, groszek oraz kurczak. Smażyć ok. 15 minut. Dodać wędzoną paprykę, wymieszać i wystudzić. Zrobić ciasto: wymieszać wszystkie składniki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, ciasto wymieszać w patelni z mieszaniną z kurczakiem. Włożyć do piekarnika i piec ok. 40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation