Kuchnia

ciasta-przepisy

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: sernik kawowy

*tortownica o średnicy 21 cm
Składniki:
1 kg sera na sernik
5 jajek
szklanka cukru
2 opakowania budyniu waniliowego
1/3 szklanki oleju
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
łyżeczka kawy mielonej
łyżka kakao
dodatkowo:
100 g białej czekolady
2-3 łyżki mleka
łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Do trzech osobnych szklanek wsypać kawę mieloną, kakao i kawę rozpuszczalną. Każdą z nich zalać dwiema łyżkami wrzątku, wymieszać i wystudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić. Żółtka utrzeć z cukrem, nadal ucierając dodawać po łyżce sera, budynie i olej Masę podzielić na trzy części. Do jednej dodać zaparzoną kawę mieloną, do drugiej rozpuszczalną, do trzeciej kakao. Pianę z białek podzielić na trzy mniej więcej równe części i wymieszać delikatnie z każdą masa serową. Dno i boki tortownicy wyścielić papierem do pieczenia. Wylać masę z dodatkiem kakao, wstawić do pieca nagrzanego do 180*C i piec około 10 minut. Kiedy wierzch będzie zapieczony wylać masę z kawą mieloną i piec tak samo, aż na wierzchu zrobi się skórka. Na końcu wlać ostatnia warstwę z kawą rozpuszczalną i piec całość w 180*C około 30 minut a następnie jeszcze kwadrans w 150*C. Po upieczeniu sernik zostawić na chwilę w uchylonym piekarniku. Czekoladę połamać do miski, kawę rozpuścić w mleku i wlać do czekolady. Rozpuścić nad parą i polać sernik.

Szeroką gamę kaw i ciekawych informacji znajdziecie tutaj: klik w serwisie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation