Kuchnia

SERNIKI I SERNICZKI

Sernik na zimno - deser idealny na upały, lekki, i miło orzeźwiający

SERNIK NA ZIMNO

Sernik na zimno czyli najlepszy deser na upały. Ja wybrałam wersję sernika z truskawkami i galaretką – wyszedł pyszny, delikatny i nie za słodki. Aby uzyskać puszystą masę z serka homogenizowanego dodajcie do niego ubitą kremówkę. Jeśli za oknem jest gorąco tak jak dziś nie żałujcie żelatyny – lepiej mieć gwarancję, że sernik się nie rozpłynie. Bardzo lubię sernik na zimno – przede wszystkim dlatego, że tak łatwo się go przygotowuje – wystarczy 20 minut przygotowań.

Sernik na zimno składniki:

500 gramów serka homogenizowanego – ja użyłam naturalnego z Lidla (chyba firmy Pilos)

250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

poł paczki kruchych ciastek lub herbatników (jako spód)

6 płaskich łyżek cukru pudru

2 łyżeczki cukru waniliowego

800 gramów truskawek

3 płaskie łyżki żelatyny

2 galaretki truskawkowe

Sernik na zimno przygotowanie:

- Ubić na sztywno kremówkę z cukrem pudrem, następnie stopniowo domiksować serek homogenizowany.

- Rozpuścić żelatynę w 4 łyżkach stołowych wody i domieszać do masy

- Obrać połowę truskawek i rozłożyć je na rozkruszonych herbatnikach, następnie całość zalać masą sernikową i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny

- Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu (ja dodaję o 1/4 mniej wody w upały – żeby mieć pewność, że się zetnie)

- Po 2 godzinach gdy masa sernikowa trochę stężeje – rozkładamy na niej truskawki (mogą być poprzecinane na pół) i zalewamy całość galaretką, też już lekko stężałą – dzięki temu nie zepsujemy sernikowej masy.

Sernik na zimno to jedno z łatwiejszych ciast do przygotowania – jest idealne na upały, jeśli wahacie się jaki deser przygotować na plenerową imprezę w upał – wybierzcie ten wspaniały sernik. Żeby sernik na zimno nie miał konsystencji galarety użyjcie sporo śmietany – pół śmietany na 1 miarkę serka homogenizowanego – wyjdzie idealnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation