Kuchnia
SERNIKI I SERNICZKI
Sernik na zimno - deser idealny na upały, lekki, i miło orzeźwiający
SERNIK NA ZIMNO
Sernik na zimno czyli najlepszy deser na upały. Ja wybrałam wersję sernika z truskawkami i galaretką – wyszedł pyszny, delikatny i nie za słodki. Aby uzyskać puszystą masę z serka homogenizowanego dodajcie do niego ubitą kremówkę. Jeśli za oknem jest gorąco tak jak dziś nie żałujcie żelatyny – lepiej mieć gwarancję, że sernik się nie rozpłynie. Bardzo lubię sernik na zimno – przede wszystkim dlatego, że tak łatwo się go przygotowuje – wystarczy 20 minut przygotowań.
Sernik na zimno składniki:
500 gramów serka homogenizowanego – ja użyłam naturalnego z Lidla (chyba firmy Pilos)
250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
poł paczki kruchych ciastek lub herbatników (jako spód)
6 płaskich łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
800 gramów truskawek
3 płaskie łyżki żelatyny
2 galaretki truskawkowe
Sernik na zimno przygotowanie:
- Ubić na sztywno kremówkę z cukrem pudrem, następnie stopniowo domiksować serek homogenizowany.
- Rozpuścić żelatynę w 4 łyżkach stołowych wody i domieszać do masy
- Obrać połowę truskawek i rozłożyć je na rozkruszonych herbatnikach, następnie całość zalać masą sernikową i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny
- Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu (ja dodaję o 1/4 mniej wody w upały – żeby mieć pewność, że się zetnie)
- Po 2 godzinach gdy masa sernikowa trochę stężeje – rozkładamy na niej truskawki (mogą być poprzecinane na pół) i zalewamy całość galaretką, też już lekko stężałą – dzięki temu nie zepsujemy sernikowej masy.
Sernik na zimno to jedno z łatwiejszych ciast do przygotowania – jest idealne na upały, jeśli wahacie się jaki deser przygotować na plenerową imprezę w upał – wybierzcie ten wspaniały sernik. Żeby sernik na zimno nie miał konsystencji galarety użyjcie sporo śmietany – pół śmietany na 1 miarkę serka homogenizowanego – wyjdzie idealnie.
MA==