Kuchnia

SERNIKI I SERNICZKI

daktyle w czekoladzie: Sernik zebra z makiem

Ciasto:
150 g mąki
50 g cukru
75 g masła
1 jajko
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia

Do maki dodać cukier, proszek do pieczenia, jajko i masło. Zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Masa serowo- makowa:
500 g sera białego (dałam w kiełbasce)
250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
1 szklanka cukru
150 g masła (roztopionego)
2 jajka
1 łyżeczka cukru wanikliowego
1 budyń waniliowy z cukrem

100 g suchego mielonego maku

Do sera dodać mleko skondensowane, cukier, roztopione i ostudzone masło, jajka, cukier waniliowy i budyń w proszku. Zmiksować na jednolitą masę. Podzielić na dwie części. Do jednej z nich wsypać suchy zmielony mak, wymieszać. Na podpieczony spód wylewać naprzemiennie, na początku po ok. 1 łyżce wazowej, potem stopniowo coraz mniej, masę serową i masę serowo- makową. Piec 1 godzinę w 170°C. Odciąć brzegi w gorącym serniku. Zostawić do całkowitego wystudzenia. Polać lukrem lub białą czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation