Kuchnia

SERNIKI I SERNICZKI

SERNIKA TRUSKAWKOWY NA ZIMNO

Spód:

100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
2 duże jajka
1/2 szklanki cukru
100 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Warstwa truskawkowa:

2 szklanki zmiksowanych truskawek
500 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 galaretka truskawkowa
1 łyżka żelatyny
połówki truskawek i starta czekolada do dekoracji

Przygotować ciasto czekoladowe. Do garnka z grubym dnem dodać połamaną czekoladę, masło i cukier.. Podgrzewać do rozpuszczenia masła i czekolady. Zdjąć z ognia, ostudzić. Następnie dodać rozkłócone jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Wstawić do piekarnika na 25 do 30 minut i upiec. Ostudzić.

Proszek z galaretki i żelatynę umieścić w średniej misce, zalać szklanką wrzątku i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić, nie doprowadzając do stężenia.

Mleko skondensowane zmiksować, aby nieco się spieniło, dodać cukier, cukier waniliowy i mus truskawkowy, ciągle miksując. Wlać rozpuszczoną i ostudzoną galaretkę i dobrze połączyć składniki. Wylać na upieczony spód czekoladowy i wstawić do lodówki do stężenia. Następnie pokroić w kwadraty,posypać wierzch startą czekoladą i na każdej porcji ułożyć pół truskawki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation