Kuchnia

SERNIKI I SERNICZKI

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: składany sernik z bezą i miodem


*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto miodowe:

500 g mąki
200 g cukru
200 g masła
2 jajka
1 żółtko
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
na sernik:
1 kg sera na sernik
6 jajek
125 g masła
1 szklanka cukru
1 opakowanie budyniu śmietankowego
szczypta soli
na masę budyniową:
750 ml mleka
40 g mąki ziemniaczanej
40 g mąki pszennej
3 żółtka
3 łyżki cukru
200 g masła
na bezę:
4 białka
3/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka octu lub soku z cytryny
dodatkowo:
200 g kwaśnej gęstej konfitury

Przygotować ciasto: Mąkę przesiać, sodę wymieszać z mlekiem. Wszystkie składniki zagnieść i podzielić ciasto na dwie części. Obie rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blaszki. Na jedną część nałożyć konfiturę. Oba placki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15-20 minut aż będą rumiane.
W tym czasie przygotować bezę: białka ubić z cukrem i solą na sztywno. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Kiedy placek bez dżemu wystygnie nałożyć na niego pianę i wstawić do piekarnika. Piec w 160*C około 10 minut a następnie suszyć w 140*C (lub niższej, w zależności od tego jak mocno piecze Wasz piekarnik) jeszcze około 30-40 minut.
Przygotować placek serowy (najlepiej upiec go dzień wcześniej): masło utrzeć z cukrem na puch, następnie dodawać żółtka i budyń. Białka ubić z solą na sztywną pianę i delikatnie połączyć z serem. Masę wylać do blaszki wyścielonej papierem i piec w 180*C około godziny. Wystudzić.
Masa budyniowa: mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier i żółtka zmiksować z połową mleka. Resztę zagotować i ugotować na nim budyń. Do gorącego wmiksować masło. Połowę gorącej masy wyłożyć na ciasto z konfiturą i przykryć sernikiem. Na to wyłożyć drugą część masy i nakryć ciastem z bezą. Odstawić do wystudzenia. Najlepiej kroić na drugi dzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation