Kuchnia

SERNIKI I SERNICZKI

Sernik nutellowy
-
Kobieceinspiracje.pl

Sernik nutellowy
To była miłość od pierwszego wejrzenia.

Gdy zobaczyłam ten sernik na zdjęciu, byłam pewna,

że go upiekę, a gdy w liście składników wypatrzyłam nutellę,

wiedziałam, że to zrobię bardzo szybko.

Nie zawiodłam się absolutnie.

Kremowy, delikatny, i wyraźnie nutellowy.

Nawet nie przeszkadzał mi spód z herbatników,

za którym nie specjalnie przepadam.







Składniki:

800g serka śmietankowego mielonego (u mnie President )
200g serka mascarpone
5 jajek
1/2 szklanki cukru pudru
250g nutelli
cukier waniliowy
budyń waniliowy
polewa:

100g nutelli
50 ml śmietanki kremówki
1 łyżka masła
spód:

140g herbatników z czekoladą
100g miękkiego masła
1 łyżeczka kakao







Wykonanie:

Herbatniki rozdrobnić na piasek i połączyć z miękkim masłem. Tortownicę o śr.21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Na dnie umieścić masę ciasteczkową.

Jajka umieścić w głębokim naczyniu ( to dosyć istotne, bo masa w czasie przygotowywania jest dosyć płynna i mocno chlapie ). Ubić je na pianę i stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać twaróg, mascarpone i budyń.

Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać nutellę i dobrze wymieszać. Na środek tortownicy wyłożyć 5 łyżek masy białej, na to 5 łyżek masy brązowej, następnie znowu 5 białej i 5 brązowej itd. Po zakończeniu wykładania, z góry powinno być widać piękne okręgi.

Sernik piec w temperaturze 180C ok 60 min. Po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku.

Składniki do polewy podgrzać i energicznie mieszać do połączenia. Polać wystudzony sernik. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Później przechowywać poza nią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation