Kuchnia

Dania dla dzieci i niemowląt

Chipsy z kalafiora. Paluchy lizać! | szczesliva

Dobra, wracam do tematu chipsów z kalafiora. Do ich wykonania potrzebujecie:

połówkę kalafiora
1 szklankę sera, np. parmezanu. Każdy dojrzewający będzie spoko.
sól, pieprz
1 łyżeczka oregano
odrobina czosnku granulowanego, najlepiej w młynku, bo wygodnie ;-)
Sposób wykonania:

Na drobnej tarce zetrzeć kalafior. Nie blendujcie. Zrobiłam tak za pierwszym razem i było pudło. Zrobiła się breja. Podczas tarcia ta masa będzie taka niesklejona, napowietrzona. To pożądany efekt.
Wymieszajcie wszystko w misce.
Rozłóżcie papier do pieczenia na blasze.
Nagrzejcie piekarnik na 180’C.
Nakładajcie masę łyżeczką i spłaszczajcie ją. Masa nie może być nigdzie ani za cienka ani za gruba. Kierujcie się moimi zdjęciami instruktażowymi.

Chipsy pieczemy 6-10 minut, aż się pięknie zarumienią.
Blachę wyjmujemy, zostawiamy do ostygnięcia a później chipsy zbieramy cienką łopatką albo nożem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation