Kuchnia

Dania dla dzieci i niemowląt

Ziemniaczane uśmiechnięte buźki – dzieci je uwielbiają! | szczesliva

Do przygotowania 15 sztuk średniej wielkości buziek potrzebujecie:

15 młodych ziemniaków, nie za dużych, raczej mało-średnich ;-)
3 łyżki mąki jaglanej [jeśli nie macie jaglanej, to użyjcie pszennej]
3 łyżki oleju rzepakowego [bądź innego oleju roślinnego]
pieprz i sól do smaku
dowolne zioła do smaku [bazylia, oregano, pietruszka, lubczyk]. niektóre dzieciaki nie przepadają za dodatkami ziołowymi, także wybór pozostawiam Wam

1. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Przecedzamy.

2. Tłuczemy je porządnie. Jeśli skórka nie chce się za bardzo rozdrobnić, to blendujemy.

3. Dodajemy 3 łyżki mąki jaglanej i 3 łyżki oleju rzepakowego. Mieszamy dokładnie.

4. Konsystencja ma być lepka, ale też nie za wilgotna. Możecie dodać ew.jeszcze jedną łyżkę mąki.

5. Doprawiamy do smaku.

6. Formujemy kulki i spłaszczamy je [5 – 8cm] na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli nie chcą nam się odklejać z rąk, to każdorazowo moczymy dłonie w zimnej wodzie.

7. Po spłaszczeniu krążków za pomocą słomki wykrawamy oczy, a za pomocą dużej łyżki robimy uśmiech.
8. Na koniec zraszamy krążki oliwą w sprayu albo olejem rzepakowym w sprayu. Warto mieć taki pod ręką, bo nadaje się również idealnie do sałatek. Malutkie spryskiwacze do kwiatów świetnie się do tego nadają.

9. Pieczemy 23-27 minut w 180 stopniach. Aż się ładnie zarumienią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation