Kuchnia

Czego unikać

Przechowywanie warzyw w torebkach foliowych w lodówce
Więk­szość wa­rzyw (zwłasz­cza no­wa­li­jek) na­wo­żo­nych jest azo­tem i im hoj­niej były pod­sy­py­wa­ne, tym więk­sze praw­do­po­do­bień­stwo na­gro­ma­dze­nia się w nich azo­ta­nów. A gdy wa­rzy­wa za­mknie­my w to­reb­kach fo­lio­wych w lo­dów­ce, z azo­ta­nów mogą po­wstać groź­ne ni­tro­zo­ami­ny zwięk­sza­ją­ce ry­zy­ko za­cho­ro­wa­nia na raka ślu­zów­ki żo­łąd­ka. Nie­bez­piecz­ne są głów­nie dla dzie­ci. Jak więc prze­cho­wy­wać no­wa­lij­ki? Ku­po­wać małe ilo­ści, do szyb­kie­go zu­ży­cia, nie na zapas. Po wy­ję­ciu z folii lekko spry­skać je wodą. Za­wi­nąć w pa­pier lub ście­recz­kę i tak trzy­mać w lo­dów­ce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation