Kuchnia

Czego unikać

Rozmrażanie mięsa w gorącej wodzie
W ten spo­sób więk­szość go­spo­dyń roz­pra­wia się z za­mro­żo­nym mię­sem. – Błąd! – krzy­wi się Karol Okra­sa, znany ku­charz, a z wy­kształ­ce­nia spe­cja­li­sta ży­wie­nia. – Mięso roz­mra­ża­ne w wo­dzie traci na masie, ubywa mu skład­ni­ków od­żyw­czych, wy­cie­ka z niego sporo war­to­ścio­wych soków mię­snych – tłu­ma­czy. Za­po­mnij­my też o roz­mra­ża­niu mięsa w słoń­cu. Naj­lep­szą me­to­dą jest po­zo­sta­wia­nie go na noc na dol­nej półce w lo­dów­ce (ze wzglę­dów hi­gie­nicz­nych: w folii lub za­kry­tym garn­ku) lub – jeśli za­mie­rza­my je ugo­to­wać – wrzu­ce­nie do wrząt­ku. I pa­mię­taj­my, by ni­cze­go (a już mięsa zwłasz­cza) nie za­mra­żać po­now­nie, bo to zwięk­sza roz­wój bak­te­rii i może pro­wa­dzić nawet do za­tru­cia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation