Kuchnia

Czego unikać

Łączenie w jednej sałatce surowego ogórka i pomidora
Ten smacz­ny tan­dem znamy choć­by z sa­łat­ki grec­kiej, czyli kuch­ni ucho­dzą­cej za jedną z naj­zdrow­szych na świe­cie. Tym­cza­sem nie ma wąt­pli­wo­ści: takie po­łą­cze­nie zdro­we nie jest. A to za spra­wą za­war­tej w ogór­kach askor­bi­no­zy, en­zy­mu utle­nia­ją­ce­go wi­ta­mi­nę C. Wy­star­czy do­da­nie kilku pla­ster­ków ogór­ka do wspo­mnia­nej sa­łat­ki grec­kiej (z pa­pry­ką, czer­wo­ną ce­bu­lą, natką pie­trusz­ki), aby całą jej miskę po­zba­wić tej wi­ta­mi­ny; jedna ły­żecz­ka soku z ogór­ka jest w sta­nie znisz­czyć całą wi­ta­mi­nę C za­war­tą w 3 li­trach soku z po­mi­do­rów! – Le­piej osob­no jeść ogór­ki i po­mi­do­ry albo za­miast świe­żych uży­wać ogór­ków kon­ser­wo­wych, ki­szo­nych – radzi Ka­ta­rzy­na Bo­sac­ka. Co cie­ka­we, nie­wska­za­ne jest też po­łą­cze­nie po­mi­do­ra z bia­łym serem, bo szko­dzi sta­wom. Kwasy za­war­te w po­mi­do­rze (cy­try­no­wy, jabł­ko­wy, chlo­ro­ge­no­wy i ku­ma­ry­no­wy) wcho­dzą w re­ak­cję z wap­niem i two­rzą nie­roz­pusz­czal­ne krysz­tał­ki, które od­kła­da­ją się w sta­wach i mogą wy­wo­ły­wać ból pod­czas ruchu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation