Kuchnia

Czego unikać

Picie herbaty lub kawy do obiadu
Kawa i wszyst­kie ro­dza­je her­ba­ty za­wie­ra­ją ta­ni­ny, a one ob­ni­ża­ją przy­swa­ja­nie wap­nia, że­la­za i wi­ta­mi­ny B 1 – in­for­mu­je Mag­da­le­na Ja­rzyn­ka. – Nie po­win­ni­śmy tego lek­ce­wa­żyć, bo spora część z nas jest na­ra­żo­na na nie­do­bo­ry wap­nia. Le­piej więc nie po­da­wać tych trun­ków do po­sił­ku – przy­naj­mniej pół go­dzi­ny po. A żeby ogra­ni­czyć w nich za­war­tość tanin, her­ba­ty le­piej nie pa­rzyć długo (do 5 minut), a kawę ser­wo­wać z eks­pre­su lub roz­pusz­czal­ną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation