Kuchnia

od żołądka do serca..

Ketchup domowy

Składniki:
4 kg pomidorów - dojrzałych, czerwonych
5 ostrych czerwonych papryczek
1,5 kg cebuli
2 główki czosnku
350 ml octu winnego
10 kopiastych łyżek cukru
6 łyżek oleju
2-3 łyżki soli - do smaku
ziele angielskie - około 10 sztuk
pieprz ziarnisty około 10 sztuk
1 łyżkę cynamonu
1 łyżkę imbiru

Przygotowanie:
- pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki
- z papryczek usunąć gniazda nasienne
- cebulę obrać, umyć, pokroić na 4-ry
czosnek obrać, umyć
- warzywa włożyć do garnka o grubym dnie i gotować przez 1,5 godziny na małym ogniu
- powstałą w ten sposób papkę można dodatkowo zmiksować blenderem, wtedy będzie "gładszy" i doprawić najpierw cynamonem, imbirem, pieprzem, zielem i solą - tą ostatnią do smaku, zresztą wszystkie przyprawy możecie dodawać stopniowo i podpasować pod Wasze kubki smakowe
- pogotować na średnim ogniu około pół godziny, spróbować jak smakuje, w razie potrzeby doprawić
- dodać wyciśnięty albo drobniutko pokrojony czosnek, cukier - dokładnie wymieszać, żeby się rozpuścił, wtedy dopiero wlać ocet winny, olej, wymieszać, odstawić na godzinkę
- po tym czasie ketchup zagotować , zmniejszyć palnik do minimum i gotować do momentu porządanej gęstości - mi to zajmuje około 3 - 3, 5 godziny, ponieważ on stojąc sobie w piwnicy tężeje i ma odpowiednią gęstość, tuż przed nałożeniem do słoików-butelek wyjąć ziarna ziela angielskiego i pieprzu
- po tym czasie gorący ketchup nakładać do słoików i dodatkowo zapasteryzować, od zagotowania 20 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation