Kuchnia

od żołądka do serca..

Dżem z truskawek z kiwi

Przygotowanie ok. 3 godz.

Składniki (5–6 słoiczków po 250 ml):

- 3 kg truskawek
- 1,5 kg cukru
- 6 owoców kiwi

Sposób Przygotowania:

1. Dokładnie opłukane truskawki odszypułkuj, pokrój na drobne cząstki. Zasyp 1 kg cukru i zostaw na noc w lodówce.

2. Następnego dnia odlej powstały sok. Truskawki ustaw na małym palniku na wolnym ogniu i smaż ok. 2 godz. W trakcie smażenia również stopniowo odlewaj wytwarzający się sok.

3. Gdy truskawki uzyskają konsystencję dżemu, dodaj pokrojone w plasterki owoce kiwi sparzone szklanką soku z truskawek. Dosyp resztę cukru. Wymieszaj i podgrzewaj jeszcze 5–7 min.

4. Gorący dżem przełóż do słoików. Zakręć, ustaw do góry dnem i w tej pozycji trzymaj do ostygnięcia. Przenieś w chłodne miejsce.

5. Sok odlany z truskawek zagotuj. Gorący wlej do butelek, zakorkuj. Za pasteryzuj – ok. 10 min w temperaturze 80 st. C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation