Kuchnia

Na obiad

SZPINAK PO INDYJSKU

2 kiście szpinaku świeżego lub opakowanie mrożonego
parę listków kolendry (dla tych co lubą kolendrę)
1 cebula (opcjonalnie)
1/2 puszki cieciorki lub około 200g ugotowanej ciecierzycy
3 ząbki czosnku
kawałek imbiru wielkości paznokcia
1 łyżeczka kuminu
1/3 ostrej papryki (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki asafetydy (opcjonalnie)
2 łyżeczki garam masali
1-2 łyżki oleju
sól do smaku
sezam
ryż basmati



❤ Przygotuj rondel. Rozgrzej olej.

❤ Od razu wsyp wszystkie przeprawy. Mieszaj by się nie przypaliły. Niech kuchnie wypełni zapach Indii. W tym momencie dodaj też posiekaną cebulę oraz drobno posiekany czosnek.

❤ Dodaj cieciorkę. Duś/smaż na małym ogniu około 2-3 minuty.

❤ Dodaj posiekany bardo drobno szpinak. W oryginale saag bardzo przypomina muł. Szpinak jest bardzo drobny bo zmielony w maszynce.

❤ Dodaj parę posiekanych listków kolendry.

❤ Duś szpinak mieszając od czasu do czasu około 10 minut. Długo duszony robi się gorzki i traci kolor na błotnisty.

❤ Spróbuj i dopraw solą do smaku.

❤ Podawaj z ryżem, sezamem, indyjskimi warzywnymi kotlecikami, jako farsz do naleśników i jak tylko masz ochotę
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation