Kuchnia

Obiady

Krem z młodych ziemniaków z warzywnym stir fry.
Krem z młodych ziemniaków z warzywnym stir fry (2 porcje)

4 średnie młode ziemniaki

2 szklanki bulionu warzywnego lub warzywno – drobiowego

1/2 szklanki mleka

1/2 pęczka szparagów

1/2 cukinii

2 łyżki oliwy

2 łyżki pesto

1 mały ząbek czosnku (lub 1/2 dużego)

kiełki, szczypiorek

sól, pieprz

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Zalej je bulionem i mlekiem, postaw na gazie i gotuj do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie (ok 15 – 20 min.). Pod koniec gotowania dodaj ząbek czosnku, zmiksuj zupę blenderem, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Cukinie pokrój w słupki, szparagi na drobne kawałki. Rozgrzej po łyżce oliwy na patelni i smaż na dużym ogniu kolejno cukinię i szparagi raz po raz mieszając przez ok. 1 minutę.

Krem ziemniaczany rozlej do miseczek, rozdziel pomiędzy nie usmażone warzywa. Polej zupę pesto, dołóż kiełki i drobno posiekany szczypiorek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation