Kuchnia

Obiady

Udziec z indyka duszony z warzywami

Zdrowy, nisko tłuszczowy przepis na wykwintny obiad!

Składniki:
•1.2 kg udźca z indyka (z kością)
•1 łyżka soli
•1 łyżeczka pieprzu
• 1 opakowanie ziół dalmatańskich
•1 opakowanie suszonego majeranku lub doniczka świeżego
•65 gram suszonych płatków z pomidorów
•4 ząbki czosnku
•4 łyżki sosu sojowego
•40 dkg pieczarki
•2 duże cebule
•6 szt papryki czerwonej
•tłuszcz do obsmażenia
•woda



Przygotowanie:

Dnia pierwszego:
•Indyk pokroić na kawałki ( mi z jednej porcji wychodzilo 5-6 kawałków)
•Czosnek obrać, zmiażdżyć, drobno posiekać.
•Zioła,majeranek, suszone pomidory, sól i pieprz wymieszać razem.
•Do dość dużej miski wrzucić indyka, dodać mieszankę ziołową, wymieszać.
•Odstawić do lodówki na cała noc.

Na drugi dzień:
•Indyka wyjąć z lodówki w celu ogrzania.
•Paprykę pokroić na połówki i zgrillować w piekarniku/na grillu.
•Delikatnie przestudzić i Zdjąć skórkę .
•Pieczarki pokroić w połówki/kostkę, cebule posiekać w piórka, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
•Przygotować garnek wykładając jego dno dodatkową metalową podkładką, co zabezpieczy przed ew. przypieczeniem indyka z warzywami.
•Na dnie umieścić 1/3 pieczarek z cebulą.
•Indyka obsmażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu z obydwu stron.

Rada: Tłuszcz ze smażenia wlewam na koniec także do garnka.
•Każdy kawałek mięsa od razu przełożyć do garnka z pieczarkami.
•Na wierzchu rozłożyć połowę zgrillowanej papryki oraz kolejną warstwę pieczarek z cebulą.
•Przykryć ostatnimi kawałkami indyka, na jego wierzchu rozłożyć pieczarki z cebulą, a następnie resztę papryki.
•Do garnka wlać ok 1 litr wody i sos sojowy.
•Dusić na małym ogniu do miękkości- ok 2-2,5h.

Rada: W połowie duszenia, sprawdź czy nie brakuje soli, lub sosu sojowego, w razie potrzeby dopraw.
•Mięso podawać z pieczonymi/tłuczonymi ziemniakami, z surówką/sałatką, lub grzanką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation