Kuchnia

Obiady

Zupa krem z pora, pietruszki, ziemniaków

Składniki:
•2 dorodne pory
•2 ziemniaki
•2 pietruszki
•szczypta soli
•4 łyżki masła
•1 łyżeczka ksylitolu
•100 gram orzechów włoskich
•olej konopny
•rozmaryn, czarnuszka

Przygotowanie:
•Pietruszkę obrać, pokroić w mniejsze kawałki. Umieścić w garnku, zalać wodą, osolić i ugotować do miękkości.
•Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zalać wodą, osolić i ugotować do miekkości.
•Pora dokładnie wypłukać pod zimną wodą, pokroić w plasterki.
•Na patelni rozgrzać 2 spore łyżki masła, wrzucić pora, jak już delikatnie zmięknie dodać ksylitol. Chwilę jeszcze przesmażyć.
•Pietruszkę, ziemniaki i pora umieścić w blenderze razem z 3/4 wody pozostałej po ugotowanej pietruszce i dwoma sporymi łyżkami masła. Zmiksować na gładko, ew. dosolić.
•Orzechy włoskie zblendować do uzyskania grubszej mąki orzechowej. Przełożyć do miseczki, polać olejem konopnym, delikatnie ugniatając należy jednocześnie rozkruszać powstałe grudki pomiędzy palcami.
•Do miseczek nałożyć zupę, na wierzchu każdej rozsypać ziemię orzechową, posypać czarnuszką i rozmarynem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation