Kuchnia

Obiady

Burger ze szpinakiem i szparagami
Składniki:
•1 kg wołowiny
•2 łyżeczki czarnego pieprzu
•1 łyżeczka słodkiej papryki
•3 ząbki czosnku
•1/3 łyżeczki startej skórki z cytryny
•1 żółtko
•sól
•6 bułek do hamburgerów
•200 g mrożonego, siekanego szpinaku
•1 cebula
•1 pęczek zielonych szparagów
•1 marchewka
•1/2 kapusty pekińskiej
•1 słoik ćwikły

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania szpinaku. W tym celu kroimy cebulę w kostkę i drobno siekamy 2 ząbki czosnku, które dusimy na średnim ogniu. W międzyczasie obieramy szparagi z ich twardych włókien, obwiązujemy je sznurkiem i wkładamy do garnka z zimną, osoloną wodą. Po zagotowaniu szparagi gotujemy jeszcze przez około 7 minut. Ugotowane szparagi wyjmujemy i odstawiamy na bok. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodajemy szpinak, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy do zupełnej miękkości. Kolejnym krokiem będzie obranie i pokrojenie w cienkie paski marchewki oraz kapusty pekińskiej, które lekko podsmażymy na patelni.

Teraz przygotujemy mięso, które najpierw myjemy, kroimy na kawałki i przyprawiamy pieprzem, słodką papryką, 1 ząbkiem czosnku i skórką z cytryny. Tak przyprawioną wołowinę mielimy w maszynce do mięsa z sitkiem o grubych oczkach. Następnie do zmielonego mięsa dodajemy żółtko i mieszamy. Formujemy około 6 kotletów i smażymy je na grillu lub patelni grillowej w dość wysokiej temperaturze przez około 3 minuty z obu stron do momentu zmiany koloru burgera.

Na koniec grillujemy bądź podgrzewamy w piekarniku bułki do hamburgerów. Ciepłą bułkę smarujemy ćwikłą i przekładamy wołowym burgerem oraz szpinakiem, szparagi i podsmażoną kapustą pekińską z marchewką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation