Kuchnia

Obiady

Składniki:
⦁ 300 g piersi z kurczaka
⦁ 1 szklanka ryżu arborio
⦁ 750 ml bulionu warzywnego
⦁ około 300 g dyni piżmowej
⦁ 1 nieduża cebula
⦁ pęczek natki pietruszki
⦁ 1 łyżka masła
⦁ parmezan
⦁ 1 łyżka oliwy
⦁ 1 łyżeczka kurkumy
⦁ 1 łyżeczka papryki w proszku ostrej
⦁ 1 łyżeczka papryki w proszku słodkiej
⦁ 1 łyżeczka bazylii
⦁ sól, pieprz

Wykonanie:
Pierś z kurczaka doprawiamy paprykami w proszku, kurkumą, bazylią, solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 20 minut.
W tym czasie cebulę drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i podsmażamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy do garnka pokrojoną w kostkę dynię piżmową, podsmażamy około 3-4 minuty. Następnie dodajemy ryż, podsmażamy 2 minuty, a następnie stopniowo dodajemy po około 1/2 szklanki bulionu i mieszamy zawartość garnka. Na wolnym ogniu gotujemy risotto cały czas je mieszając i stopniowo dodając do niego po pół szklanki bulionu. Postępujemy tak do momentu aż ryż stanie się miękki i nabierze "żelowej" konsystencji. Wówczas dodajemy do niego łyżkę masła, doprawiamy pieprzem i dodajemy tarty parmezan (ilość według uznania). Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Risotto wykładamy na talerz. Na wierzchu kładziemy upieczonego i pokrojoną w plastry pierś kurczaka. Posypujemy natką pietruszki. Wierzch możemy dodatkowo posypać tartym lub pokruszonym parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation