Kuchnia

ciasta,ciastka, desery, chleby

Ciasto "rozkosz"
Składniki
Ciasto
20 dag margaryny
1 szklanka cukru
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
4 łyżki śmietany
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka kakao
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 margaryna
2 szklanki zmielonych orzechów laskowych
Dodatki
1/2 litra śmietany kremówki
1 śmietan-fix
1 łyżka cukru
1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych
Poncz
1/2 szklanki przegotowanej wody
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki cukru

Ciasto
Na początek miksujemy margarynę z cukrem dodając po jednym żółtku, następnie dodajemy śmietanę, mąki, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy. Pod koniec mieszania dodajemy ubite na sztywno białka.

Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Krem
Teraz zabieramy się za przygotowanie kremu. Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki mleka, dodajemy cukier i wstawiamy do zagotowania. Do pozostałego mleka dodajemy obie mąki, jaja oraz kakao i dokładnie mieszamy po czym wlewamy całość do gotującego mleka (ciągle mieszając), ugotowany budyń odstawiamy do wystudzenia.

Kiedy budyń będzie już zimny do miski wrzucamy margarynę i miksujemy, podczas miksowania dodajemy wystudzony budyń i zmielone orzechy laskowe.

Wykonanie
Ciasto przekrawamy w poprzek na dwie równe części. Dolną część ciasta nasączamy ponczem. Na ciasto wykładamy 1/3 kremu. Na krem układamy drugą część ciasta na którą wykładamy pozostałą część kremu.

Na koniec ubijamy śmietanę z cukrem i śmietan-fixem. Ubitą śmietanę wykładamy na ciasto. Całość posypujemy pozostałymi orzechami. Schładzamy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation