Kuchnia

Na słodko: pierogi, kluski, kluseczki, kopytka, pyzy & suflety

Przepis na kluski śląskie

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 30 minut
Składniki (dla 4 osób):
1 kg sypkich ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko (opcjonalnie)*

Proporcja ziemniaków w stosunku do mąki ziemniaczanej wynosi 4:1.
* Są różne szkoły przygotowania klusek śląskich białych – jajko w jednych domach jest dodawane, w innych nie i każdy sobie może zadecydować które kluski smakują mu lepiej .
Wykonanie:


Krok 1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i mielimy w maszynce.
Krok 2. Płasko ugniatamy ziemniaki w misce, dzielimy na 4 części, jedną część wyjmujemy.
Krok 3. W wolne miejsce po części ziemniaków wsypujemy mąkę i, opcjonalnie, wbijamy jajko.
Zagniatamy ciasto aż będzie odrywać się od ręki.
Krok 4. Z ciasta formujemy niewielkie, kuliste kluski, palcem wygniatamy w każdej niedużą dziurkę.
Krok 5. Wrzucamy kluski do osolonego wrzątku, mieszamy, żeby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię, trzymamy na ogniu jeszcze ok. 1-2 minuty. Wyjmujemy i odcedzamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation