Kuchnia

CIASTECZKA SWIATECZNE

Kruche cytrynowe rozetki



Ciasteczka na wzór 'chocolate melting moments', ale w wersji białej i pachnącej cytryną. Bardzo mocno kruche, bardzo mocno maślane, tak samo rozpływają się w ustach. No i kocham je wyciskać przez szprycę...

Składniki na około 50 - 60 sztuk:

250 g masła, w temperaturze pokojowej
otarta skórka z 1 niedużej cytryny
40 g cukru pudru
225 g mąki pszennej
75 g skrobi ziemniaczanej

Masło, cukier i skórkę z cytryny umieścić w misie miksera i ucierać do otrzymania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodać mąkę i skrobię, zmiksować do gładkości.

Masę przełożyć do worka cukierniczego zakończonego tylką w postaci gwiazdki i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ozdobne rozetki. Nie ma potrzeby zachowywania dużych odstępów, nie urosną. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 15 minut. Przed zdjęciem z blachy odczekać 10 minut. Studzić na kratce.

Smacznego :-).

ww.mojewypieki.com/post/kruche-cytrynowe-rozetki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation