Kuchnia

Dieta na Słodko

Batony proteinowe – przepis

Składniki (forma o boku 23 cm):

500 g twarogu (może być zmielony w maszynce)
6 białek
200 g płatków owsianych
50-100 g siekanych migdałów, orzechów lub wiórków kokosowych
80 g białka w proszku (odżywki białkowej)
3-5 łyżek ksylitolu lub syropu z agawy

Wykonanie:

Krok 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.

Krok 2. Przekładamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką/bułką tartą/kaszą manną. Ugniatamy całość i wyrównujemy wierzch za pomocą łyżki.

Krok 3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez ok. 30 minut, do zrumienienia wierzchu.

Krok 4. Wystudzone ciasto kroimy nożem w kształt batoników. Można zawinąć każdy z osobna w papier śniadaniowy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation