Kuchnia

ciasto na czasie

Jabłecznik z kokosem i bezą na kruchym cieście
abłecznik z kokosem i bezą na kruchym cieście
Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
6 łyżek cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
380g schłodzonego masła
5 żółtek
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
Masa jabłkowa:
2kg jabłek
1/2 szklanki cukru
2 opakowania + 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku bez cukru
1 szklanka soku jabłkowego
2 łyżeczki cynamonu
50g skórki pomarańczowej smażonej lub kandyzowanej
Masa kokosowa:
200g wiórków kokosowych
1/2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
Beza:
5 białek
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie kisielu wiśniowego lub truskawkowego bez cukru
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. 1/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Pozostałe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

2. Piekarnik nastawić na 190oC na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25x40cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

3. Większym kawałkiem ciasta, schłodzonym w lodówce, wyłożyć przygotowaną blaszkę. Ponakłuwać je widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut na środkowej półce piekarnika.

Masa jabłkowa:
4. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Przełożyć je na patelnię lub do garnka z grubym dnem, zagotować. Dodać cukier, cynamon i podsmażyć przez około 3-5 minut.

5. Budyń rozmieszać w 1 szklance soku jabłkowego i dodać go do smażonych jabłek, dokładnie wymieszać. Dodać skórkę pomarańczową, wymieszać.

Masa kokosowa:
6. Wiórki kokosowe przełożyć do rondelka z grubym dnem i zalać wrzącym mlekiem. Dodać cukier i podgrzewać, mieszając przez około 3-5 minut (powstaną takie sypkie, ale wilgotne wiórki kokosowe).

Beza:
7. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier, a na końcu dodać kisiel i dokładnie wymieszać.

8. Na podpieczony spód wyłożyć gorącą masę jabłkową, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wiórki kokosowe i przykryć je równomiernie bezą.

9. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć je na tarce z grubymi oczkami. Równomiernie posypać nim wierzch ciasta. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

10. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation