Kuchnia

ciasto na czasie

Ola in the Kitchen: Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym
Składniki:

Masa z płatków:

2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki cukru trzcinowego
3 łyżki kakao
1/2 szklanki oleju
3 żółtka
szczypta soli


Masa jogurtowa:

3 białka
1/2 szklanki cukru
400 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia



Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem



Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy około 2 minuty. Cienkim strumykiem wlewamy jogurt a gdy masa ładnie się połączy wyłączamy mikser i delikatnie mieszając dodajemy wiórki i proszek. Na spód blaszki wsypujemy około 70% płatków owsianych i mocno dociskamy. Przekładamy masę jogurtową a wierzch posypujemy pozostałymi płatkami. Pieczemy 30 minut w 180*C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation