Kuchnia

2 dish_meat

Placki po węgiersku

Placki ziemniaczane: 10 niedużych ziemniaków, jajko, ok 1/3 szkl mąki, sól, pieprz, majeranek, 1 mała cebula,

Gulasz: 50 dag mięsa wieprzowego, duża cebula, 3 ząbki czosnku, 3 plastry papryki marynowanej, 5 dużych pieczarek, 3 łyżki przyprawy do karkówki, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, papryka słodka i ostra, sól, pieprz, 3 łyżki mąki, olej do smażenia,

Etapy przygotowania Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Posypać przyprawą do karkówki. W dużym rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić mięso i smażyć do lekkiego zarumienienia. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć ok 5 minut. Następnie dodać pokrojone pieczarki i czosnek, smażyć jeszcze ok 10 minut. Po tym czasie mięso zalać ok 0,75ml wody, dodać pozostałe przyprawy i dusić do miękkości. Na ok 10 minut przed końcem duszenia dodać pokrojoną paprykę. Mąkę wymieszać z 1/3 szkl wody i stopniowo mieszając wlewać do gulaszu, tyle aby uzyskać pożądaną gęstość sosu. Placki ziemniaczane: Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce na małych oczkach. Dodać jajko, mąkę i przyprawy. Wymieszać. Smażyć duże placki. Gorące placki ułożyć na talerzu, polać gulaszem i złożyć. Podawać z ogórkiem kiszonym lub ulubioną surówką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation