Kuchnia

2 dish_meat

Ryż curry z kurczakiem i zielonymi warzywami

Składniki:
filet z kurczaka (300 gram),
cebula( 1/2 sztuki),
czosnek (2 ząbki),
imbir (2 centymetry korzenia),
ryż basmati (150 gram),
woda (500-700 mililitrów),
brokuły (1/2 główki),
groszek zielony (garść),
sól, pieprz, curry,
oliwa do smażenia,
natka pietruszki (1 mały pęczek).

Sposób przygotowania:
1. Kurczaka pokroić w kostkę. Przyprawić i wstawić do lodówki na 15-30 minut. Przesmażyć na oliwie i przełożyć na talerz.
2. Na tej samej nieumytej patelni zarumienić drobno pokrojoną cebulkę, starty czosnek i imbir oraz 1 łyżeczkę curry. Wsypać ryż i zalać wodą (500 ml). Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut. W razie potrzeby dolać wody. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie wrzucić brokuły i groszek. Gotować aż ryż i warzywa będą miękkie, a woda się zredukuje. Dodać kurczaka i drobno posiekaną natkę, wymieszać. Chwilę podgrzewać
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation