Kuchnia

sosy,dipy,pasty

Pesto z czosnku niedźwiedziego
Składniki

– duży pęczek czosnku niedźwiedziego (umyty)
– 100 g uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich
– 125 ml tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
– łyżeczka soku z cytryny (nie jest konieczna, ale uważam, że dobrze robi na smak)
– sól do smaku (u mnie 2/3 łyżeczki)

Wykonanie

Liście czosnku niedźwiedziego kroimy na mniejsze kawałki, uprażone orzechy lekko siekamy na desce. Wszystkie składniki razem z olejem, solą i sokiem z cytryny umieszczamy w blenderze kielichowym i miksujemy. Blender ręczny zrobi dokładnie to samo.

Przechowujemy w lodówce w słoiku. Na górę warto wlać jeszcze trochę oleju, by odciąć dostęp powietrza, podobnie jak robi się w przypadku pesto z bazylii. Można mrozić
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation