Kuchnia

sosy,dipy,pasty

Penne z migdałowym pesto

Penne z migdałowym pesto
Składniki:

200 g makaronu penne
15 g orzeszków pinii
15 g migdałów
30 g liści świeżej bazylii
2 łyżki stołowe utartego parmezanu
50 ml oliwy z oliwek
pieprz ziołowy, sól do smaku



Dodatkowo do dekoracji: parmezan, pietruszka, pomidorki koktajlowe.
Przygotowanie:

Bazylię i wstępnie rozdrobniony czosnek miksujemy przez chwilę w blenderze na niskich obrotach (pesto nie powinno mieć gładkiej konsystencji), a następnie dodajemy podprażone wcześniej na patelni orzeszki i migdały. Dokładamy ser i oliwę, mieszamy delikatnie łyżką. Doprawiamy do smaku. Do ugotowanego makaronu dodajemy pesto. Danie podajemy posypane parmezanem, przystrajamy pietruszką i pomidorkami koktajlowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation