Kuchnia

sosy,dipy,pasty

Makaron razowy z domowym pesto i włoskimi orzechami | Pan Kejk
Pesto

liście bazylii zerwane z dwóch doniczek (swoje kupiłam w Tesco),
150-200 g orzechów włoskich (zostawiamy parę do ozdoby)
dwie duże łyżki sera grana padano
cztery duże ząbki czosnku,
4-5 łyżek dobrej jakości oliwy,
szczypta soli,
szczypta pieprzu (świeżo mielonego)

Wszystkie składniki, oprócz pieprzu i soli, umieszczamy w misie malaksera i miksujemy na gładka masę. Próbujemy i ewentualnie dodajemy soli. Robimy tak, ponieważ ser, którego używamy, jest bardzo słony. Do połączenia składników możemy użyć blendera lub moździerza. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodajemy więcej oliwy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation