Kuchnia

bezglutenowo

Jesienne kalafiorki z piekarnika

250 g kalafiora
2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka rozmarynu
1/2 łyżeczki soli ziołowej
1/2 łyżeczki trawy cytrynowej (opcjonalnie, lub zastąpić odrobiną curry)

Kalafior rozdzielamy na małe różyczki i podgotowujemy w osolonej wodzie około 6-7 minut
(wrzucamy na gotującą się wodę).
W między czasie do plastikowego pudełka spożywczego wsypujemy wszystkie przyprawy.Podgotowany kalafior odcedzamy i wrzucamy do pudełka, które zamykamy i potrząsamy kilkanaście sekund tak, aby przyprawy równomiernie rozprowadziły się po różyczkach.

Tak przygotowane kawałki rozmieszczamy na blaszce z papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 10 minut po czym kolejne 5 przy włączonym termoobiegu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation