Kuchnia

bezglutenowo

Placuszki z kaszy jaglanej

Składniki: (na 2 porcję - 10 placuszków)
- 5 łyżek kaszy jaglanej (tj. 1 szklanka ugotowanej)
- ok. 2-2,5 szklanki wrzątku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka

Wykonanie:
Kaszę prażymy na patelni przez kilka minut uważając by jej nie przypalić. Następnie przelewamy wrzątkiem i wrzucamy do garnka. Zalewamy wrzątkiem, tak aby wysokość wody był przynajmniej 2 razy większa od wysokości kaszy. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut na małym ogniu. Nie mieszamy.

Gdy kasza wchłonie wodę płukamy ją zimną wodą, dodajemy mąkę, całe jajko i mleko. Wszystko miksujemy (a najlepiej blendujemy), tak aby ziarna kaszy nie były zbyt wyczuwalne.

Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu. Można je podawać na słodko, lub wytrawnie :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation