Kuchnia

bezglutenowo

Wytrawne gofry ryżowe - Cook it Lean - sprawdzone paleo przepisy
Składniki

200 ml mleka kokosowego
(opcjonalnie) 100 ml wody
100 g mąki ryżowej
50 g mąki ziemniaczanej lub skrobii z tapioki
2 łyżki masła klarowanego
2 jajka
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu jabłkowego
sól
(opcjonalnie) pieprz
tłuszcz do posmarowania gofrownicy
DO PODANIA

Szynka parmeńska
Pomidorki
Świeża bazylia
Wskazówki

ok 15 minut 6 gofrów
Masło klarowane rozpuszczamy na małym ogniu i studzimy.

Do miski wlewamy mleko kokosowe, dodajemy masło i cały czas mieszając dodajemy jajka. Następnie stopniowo dodajemy przesiane razem mąkę ryżową i ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy aż do otrzymania gładkiej masy o gęstości ciasta na pankejki. Gdyby było za gęste dodajemy odrobinę wody.

Na koniec dodajemy przyprawy, sodę oczyszczoną i ocet. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.

W tym czasie nagrzewamy gofrownicę do maksymalnej temperatury. I smarujemy ją np. olejem kokosowym.

Ciasto wylewamy do gofrownicy tak aby przykryć formę. Pieczemy aż gofry będą chrupiące i przyrumienione.

Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie były to szynka parmeńska, pomidorki i bazylia albo polska szynka wieprzowa, musztarda dijon i ogórek.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation