Kuchnia

bezglutenowo

Klops drobiowy faszerowany papryką - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

SKŁADNIKI na 2 batony:

6 ćwiartek kurczaka
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 bułka namoczona w mleku
sól i pieprz czarny do smaku
1 łyżka suszonego tymianku
3 łyżki kaszy manny
2 czerwone papryki
1 cebula
1 łyżka oleju
1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią

PRZYGOTOWANIE:

Umyte papryki bez gniazdek nasiennych kroimy bardzo drobno wraz z cebulką. Rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i dusimy całość, doprawiamy solą i pieprzem, możemy dodać suszone pomidory z czosnkiem i ziołami. Studzimy.

Ćwiartki kurczaka luzujemy z kości i wraz ze skórą mielimy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, wbijamy 1 jajko, dodajemy odciśniętą bułkę, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, wsypujemy 3 łyżki kaszy manny i masę dokładnie wyrabiamy. Na folii spożywczej układamy masę drobiową tworząc prostokąt, na środku układamy farsz, masę zwijamy pomagając sobie folią spożywczą, po bokach folię skręcamy jak cukierka aby nam się nie rozwinęła. Układamy nasz baton w pojemnikach parowaru do gotowania na parze, przykrywamy pokrywką, gotujemy ok. 45 minut, zostawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin (ja wstawiam na całą noc) Podczas chłodzenia na powierzchni mięsa tworzy się naturalna galaretka. Następnego dnia wyciągamy mięso z folii, kroimy je w plastry, układamy na półmisku, wyłożonym sałatą, dekorujemy natką pietruszki. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation