Kuchnia

bezglutenowo

Przepis na pączki bezglutenowe

Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na pączki bez glutenu, Wizażanka Mirianka przychodzi z pomocą!

Składniki:

2 duże jaja
2 łyżki cukru (zamiennie: ksylitol, erytrol lub stewia)
1 łyżka drożdży w proszku
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka oliwy (lub smalec, masło klarowane, tłuszcz roślinny)
0,5 szklanki mąki ryżowej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej (lub z tapioki)
czubata łyżka mąki owsianej
czubata łyżka mąki jaglanej
3 łyżki jogurtu naturalnego (lub inny: roślinny, kefir, itp.)

Przygotowanie:

Jajka zmiksować ze słodzidłem/cukrem, dodać tłuszcz, drożdże i mąki. Wymieszać dokładnie, odstawić na 10 min. Dodać pozostałe składniki, zmiksować. Wkładać na bardzo gorący, głęboki tłuszcz za pomocą dwóch łyżek lub jednej głębokiej - u mnie taka miarka jak do mąki. Uwaga- ładne rosną! :)
Smażyć po kilka sekund z każdej strony (patrzeć na stopień zarumienienia). Odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation