Kuchnia

coś na ząb

Dietetyczna, niskowęglowodanowa lasagne z mieloną piersią z kurczaka, szpinakiem i bakłażanem
Składniki:

• jeden bakłażan
• pierś z kurczaka (około 200-250 g)
• puszka krojonych pomidorów lub przecier pomidorowy
• zioła prowansalskie
• cebula
• 3 garście świeżego szpinaku
• 4 ząbki czosnku
• 150 g gęstego jogurtu naturalnego
• male jajko lub jajko przepiórcze
• 2 łyżki startego żółtego sera
• sól, pieprz

Szpinak: na rozgrzaną patelnię teflonową wrzucić dwa posiekane ząbki czosnku, podsmażyć, dodać szpinak ,posolić , popieprzyć i udusić.

Bakłażana pokroić w bardzo cienkie plasterki i posolić, odstawić na 30 minut. Bakłażan ma puścić sok z charakterystyczną goryczką, którą należy zetrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym.
Pierś z kurczaka zmielić, cebulę drobno posiekać, ser żółty zetrzeć na tartce.

Na rozgrzaną patelni teflonowej podsmażyć cebulę.

Dorzucić mięso mielone z kurczaka i smażyć. Posolić i popieprzyć.

Dorzucić całą puszkę pomidorów i dusić aż do zredukowania i rozpadnięcia się kawałków. Na początku pod przykryciem, potem zdjąć pokrywkę. Dodać starte dwa ząbki czosnku i zioła prowansalskie.

Bakłażany zgrillować z obu stron, można to zrobić na grillu, patelni grillowej lub w piekarniku lub po prostu na dużej patelni teflonowej bez tłuszczu.

Przygotować sos: Pomieszać jogurt z jajkiem, serem żółtym, solą i pieprzem.

Na dno naczynia żaroodpornego położyć plastry bakłażana, na to warstwę uduszonego z czosnkiem szpinaku i warstwę mięsa, znowu bakłażana i mięso aż składniki się skończą.

Wszystko zalać sosem i wstawić do piekarnika do 180 stopni na 40-50 minut aż wierzch się ładnie zapiecze i przyrumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation